Hopp til innhold

Over 30 års erfaring | Ring oss på 22 71 57 00 | Rask levering | Åpningstider vinter: Man-Fre 10-18 | Lørdag 10-16

Surf og kite på jæren - Fluid.no

Surf og kite på jæren

Like ved sentrum av Stavanger, langs kystlinjen, strømmer flere og flere surfere, kitere og windsurfere hvert år for å surfe i en av naturens største lekeplasser. Vi skal til Jæren. 

Stavanger, Lofoten, Hoddevika og Lista har blitt samlesteder for surfere og kitere i Norge de siste årene. Surfing har hatt stor vekst og det dukker stadig opp flere surfere i vannet. Det som skiller Jæren fra andre surfspots i Norge er den lange kystlinjen med bølger rundt hver sving. Vår team kjører Valentin tar oss gjennom noen av årsakene til hvorfor akkurat Jæren skiller seg ut.

Photo: Valentin Launay

Hva er det som gjør Jæren så spesielt for bølgesurfing og kiting? 

Surfing på jæren har begynt å bli veldig kjent nå og hvert år blir det mer og mer nye folk i vannet. Langs hele kysten på jæren fins det utrolig mange spotter for surf, hvor noen er hemmelige og noen litt mindre hemmelige. Her fins det også ett godt utvalg av vanskelighetsgrader på bølgene, alt fra en litt rolig point break på Sele til mer krevende spotter som Reve. Surfing drives mest med på vinteren da det er tiden av året hvor det kommer mest swell, mens på sommeren er det ofte flatt og dårlig vind for surfing. Når sesongen for surfing er over, så starter sesongen for kiting! Men på vinteren så fins det dager hvor man kan kombinere kiting og surfing, hvor det da er perfekte bølger og bra vind slik at man kan kite kvalitets bølger med ofte sterk vind. Jæren har virkelig alt å by på av forhold! 

Photo: Kian Bourke Steer

Hva er det som gjør høsten så bra?

Høsten på jæren, kanskje spesielt september måned, er den beste tiden av året. Så lurer du kanskje på hvorfor akkurat september og ikke oktober? September er tiden av året hvor stormene ruller inn mot kysten fra nordsjøen og treffer den 70km lange kystlinjen vår som heter Jæren. Her er det en miks av alle slags forhold, alt fra perfekte point breaks, flatt vann, gigantiske bølger på noen av strendene, og generelt gode mengder vind store deler av måneden. Noe som også er veldig fint med høsten, er at man har mer bølger og vind enn resten av sommeren, mens man fremdeles har rimelig varmt vann og dagene er lengre enn midt på vinteren.

Skal man dra på tur til Jæren på høsten så anbefales det sterkt å ha med seg små kiter. De mest brukte kite størrelsene er 7m og 9m på de ellers vanlige dagene, og dager med storm drar man ofte frem den minste kiten man har, da kanskje en 5m kite! Som regel så er vannet fremdeles varmt nok til å slippe å bruke både sko og hansker, men dersom det har blåst mye fra nord, så blir det fort mye kaldere i vannet! For folk som ikke tåler kulde veldig godt eller som generelt liker å være litt ekstra varme så kan hansker og sko anbefales, og kanskje en hette for å skjerme seg fra den sterke vinden.

Noe man sjeldent trenger på denne tiden av året er store kiter, eller kiter til lettvind.

Det kan altså være smart med en tykk våtdrakt, neoprene sko og hansker eller votter. På høst, vinter og vår anbefaler vi 6mm som er typisk for vinterdrakter i Norge. Disse finnes både med eller uten hette. For bølgesurfing og kiting anbefales våtdrakt med hette, mens windsurfing kan det være kjekt med en løs hette med mer bevegelse. 

Finnes det flere spots, og hva skiller dem fra hverandre?

Når man er på jæren så fins det masse forskjellige plasser/spotter å velge mellom etter de forskjellige vindretningene som det blåser mest av til vanlig. De mest klassiske vindretningene på jæren er den kalde nordvestlige vinden og den varme sørlige vinden. På nordvestlig vind funker de kjente plassene som Borestranden, Sola, Sele, Hellestø og andre plasser. På sørlig vind så er de mest kjente plassene Refsnes, Orre, Hellestø, Brusand på SØ vind. Det fins nesten spotter å kite på til alle vindretninger, og dersom det skulle blåse rett fralandsvind, så er det da ofte gode surfeforhold på jæren. 

 Innenfor bølgesurfing snakkes det ofte om begreper som periode, swell, onshore, offshore og hvor store bølger som kommer. Les Surf-Norge sitt innlegg om bølgevarsel for å lære mer om akkurat hva man skal se etter og hva det betyr: https://surf-norge.no/bolgevarsel-hva-hvordan-hvor/.

  

 Photo: Kian Bourke Steer

Fluid.no
Kirkeveien 157, Oslo
https://g.page/fluid-no?gm

Eldre poster
Nyere poster
Avslutt (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Søk i butikken

Main menu

Handlekurv