Hopp til innhold

Over 30 års erfaring | Ring oss på 22 71 57 00 | Rask levering | Åpningstider vinter: Man-Fre 10-18 | Lørdag 10-16

Stand up paddle brett - Fluid.no

Stand up paddle brett

Aksel står på stand up paddle brett i oslo

Vi elsker å være på vannet og ønsker å dele gleden med deg. Vi har i samarbeid med Aksel Kolstad skrevet litt om hvordan SUP brett du bør velge og hvilken kategorier som fins innenfor SUP - Stand up paddle. Med en varm våtdrakt kan du gjøre som Aksel (på bildet) denne kalde novemberdagen og ta deg en tur på SUP under soloppgangen!

Aksel Kolstad er en konsertpianist på verdensbasis som også er kjent for å surfe / SUPe mye mellom konserter i utlandet. De siste fem årene har hans SUP eventer blitt en hit, for ikke å snakke om SUPende mai-toget hvert år de siste syv årene. Kolstad er en av de råeste SUPerne i Norge og en fantastisk instruktør som inkluder show og humor under opplæring og tur! Helt unikt!

I sommer laget VG en artikkel om "Ekspertenes favoritter: Hvilket paddleboard du bør velge". Der kan du lese mer om Aksel og Ole m/flere sine tips og anbefalinger til hvilket paddlebrett du bør velge.

SUP Brett:      

Den grunnleggende regelen er, jo tyngre brukeren er, jo mer volum og bredde vil du trenge for en stabil tur. Imidlertid er ekstra bredde ikke alltid bedre da et bredere brett vanligvis har mindre glid og kan være vanskeligere å padle riktig for en mindre person.
Dersom du leter etter ETT SUP brett som mange kan bruke, så må du velge et brett for den største personen. Mindre folk kan alltid bruke et større SUP brett, men større padlere vil ikke lykkes på et SUP brett som er for lite.

Det er mange som går i fellen og kjøper et altfor billig brett og da får utstyr som ikke fungerer hverken til padling eller lek. Disse brettene er ofte for tynne og ikke stive nok. Brettet får da bananform som gjør at du ikke får padlet på en god måte. Det er heller ikke nok volum til å kunne ha flere på brettet – som mange familier ønsker. 

Fast eller oppblåsbart SUP brett:

Du får i dag gode oppblåsbare SUP brett som er fine å paddle. Imidlertid er det da viktig at disse har en viss tykkelse og mange kammere slik at de blir stive nok. Tykkelsen bør ikke være mindre enn 15 cm og de må kunne fylles med minimum 15 PSI lufttrykk. De blir da minst like dyre som harde brett. Det er veldig mange billige oppblåsbare brett å få kjøpt. 99% av disse er ikke å betrakte som et sportsprodukt, men som leketøy og for strand morro er de helt fine.

Det er generelt fire kategorier av Stand Up Paddle brett. Disse kategoriene er basert på den type aktiviteter brettet vil bli brukt til; Surf, Allsidig, Tur og Windsurf.


1) Surf: De surfe spesifikke brettene er generelt kortere, har en smalere nese og hekk og mer rocker (kurve). Disse funksjonene gjør brettet mye mer manøvrerbart på en bølge, men ulempen er at de er tregere og sporer ikke i en rett linje på flatt vann. De er også som regel mindre stabile. 

2) Allsidig: All-around brett eller familiebrett er utformet for å gi gode resultater under alle forhold. Disse allsidige, multi-funksjons brettene er flotte første gangs brett fordi de tillater deg å utforske alle sider av sporten med bare ett brett. All-round brettene er brede nok til å være veldig stabile, har anstendig gli og retnings stabilitet for flatt vanns padling eller åpent hav padlin, men de har også nok rocker og sidecut for anstendig surfe ytelse i mindre bølger. Brettene kan også brukes til SUP yoga.

3) Tur: Tur brettene er optimalisert for flatt vann, åpent hav padling og 'downwinders' (gå fra punkt A til B med vinden i ryggen). De er vanligvis lengre enn all-around brettene for mer fart, og de har ofte har et nese område som er påpekt og formet som en "v" på bunnen for å hjelpe brettet skjære gjennom vannet jevnt, øke gliden og hjelpe brettet å gå rett (båtform). Kantene er vanligvis avrundet, i det minste i den fremre del, slik at man får bedre glid og hastighet. De fleste touring brettene er brede nok til å være stabile for nybegynnere. "Race" boards er som touring brettene, men smalere for mer fart. Bredden gjør race boards utfordrende for nybegynnere og anbefales ikke. 

4) Windsurfing: Dette er et alternativ tilgjengelig på noen all-around brett. En mastfot montering er inkludert i brettet på dekk, slik at en windsurf rigg kan monteres. Dette gjør disse brettene eksepsjonelt allsidige. Derssom brettet skal brukes i lite vind og til opplæring anbefaler vi 100% å velge et brett som har kjøl eller montering av en finne nr. 2 i midten.

SUP Årer: 

Når du plasserer bladet på åren ved tåspissen i loddrett stilling og strekker armen over hodet skal du kunne holde rundt håndtaket på åren. Da har du riktig allround lengde. Litt mer spesifisert kan du også benytte denne regelen for å velge SUP åre:

  • Surfing:   15-20 cm. over din lengde
  • Allround: 20-25 cm. over din lengde
  • Race:       25-30 cm. over din lengde

Prisen på åren øker generelt med lavere vekt og økt stivhet. De beste årene er i karbon og må kuttes for å passe brukerens lengde. Da får du eksakt lengde uten noe overflødig vekt. Imidlertid vil en åre i aluminium eller glassfiber være mer enn god nok for de fleste hobby padlere. Disse kan som regel også reguleres i lengde slik at flere kan benytte den samme SUP åren.

Fluid.no
Kirkeveien 157, Oslo
https://g.page/fluid-no?gm

Eldre poster
Nyere poster
Avslutt (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Søk i butikken

Main menu

Handlekurv