Hopp til innhold

Over 30 års erfaring | Ring oss på 22 71 57 00 | Rask levering | Åpningstider vinter: Man-Fre 10-17 | Lørdag 10-16

En kjapp guide til valg av vingfoil utstyr - Fluid.no

En kjapp guide til valg av vingfoil utstyr

Hvordan velge riktig foilbrett

Det er flere ting å tenke på når man skal velge riktig brett: nivået ditt, hvor mye du veier og hva du skal bruke brettet til.

Her er noen tommelfingerregler for volumet på brettet ditt :

 

Nybegynner : Din vekt + 40 liter. Så hvis du veier 70 kg og skal lære deg wingfoiling kan fex Rocket Wing ASC 110l eller Rocket Wing 105 liter være fint. Du bør uansett starte med et brett på mer enn 100 liter. I Norge veier man gjerne noen kilo mer på grunn av tykkere våtdrakt enn i varmere strøk. Dette er viktig å tenke på når man velger sitt første brett. Heller litt mer volum enn litt for lite!

Intermediate : Din vekt = volum. Har du god kontroll på vingen og foilingen og skal utvikle deg videre kan velge et brett med et volum tilsvarende din kroppsvekt.

Viderekommen : Din vekt – 15 liter. Etter hvert som du blir flink vil et mindre brett være lettere å manøvrere, ha raskere respons og fart.

Forskjellen på de ulike modellene

Alle brettene til F-One er utviklet for å ha perfekt balanse mellom volum og størrelse. Volumet skal være tilpasset din vekt og ferdighet og utformingen ifht best performance når du skal ta av fra vannet og når du foiler.

Rocket Wing - Rocket Wing Carbon – Rocket Wing ASC. Denne serien er har den mest stabile utformingen og er det enkleste brettet å komme I gang med. I store størrelser passer det til nybegynnere, mens i mindre størrelser hvor du også kan ha på fotstropper er det et supert brett til de viderekomne.

Rocket Air velger du om du vil ha et brett som er lett å starte med og som du gjerne skal frakte med deg på en enkel måte. Oppblåsbare brett er rimeligere, enkle å frakte og myke å lande på. De er ikke like gode som de harde brettene når det kommer til å ta av fra vannet. De «henger» litt mer igjen i vannet og krever da litt mere krefter for å «løsne» fra vannflaten. De slipper heller ikke vannflaten like lett når man toucher vannet når man er nede fra foilingen. Veldig mange lærer wingfoiling på et oppblåsbart brett og beholder også brettet selv etter å ha blitt flinkere og gått til innkjøp av et mindre hardt brett for å ha et enkelt brett å reise med. 

Rocket Surf er et foilbrett laget for surfing med et kompakt design har mye mindre volum en wingfoilbrettene. Perfekt også til de som vil ha et pumpebrett.

Hvilket materiale?

Det er ikke gitt at det er lett å velge mellom karbon, ASC eller bambus konstruksjon. Generelt kan man si at dersom du pusher utstyret med høye opp og stor belastning er det lurt å gå for karbon fremfor bambus (feks på Rocket Wing og Rocket Wing -s). Det er ikke så stor vektforskjell, men karbon er mer solid. Om du står i valget mellom bambus og ASC (Feks Rocket Wing og Rocket Wing ASC) er vektforskjellen større. ASC er tyngre pga et ekstra lag med gjennomsiktig coating som gjør brettene veldig solide. 

Hvordan velge riktig foil

Aspect Ratio og type foiler

Aspect  (Ratio AR) er nøkkelen til å forstå hvordan foilene er konstruerte og deffinerer utvalg av folier. Det (Aspect Ratio) er forholdet mellom lengden, bredden og overflaten. Høyere AR tall på folien er synonymt med bedre ytelses og glide egenskaper for en erfaren foil utøver.

F-One klassifiserer sitt utvalg av folier i 4 nivåer av AR for å definere et bruksområde for hver foil (men her er det glidende overganger):

  • AR 5 – Lett å komme igang - Take off
  • AR 6 – Surf, Planing - Freestyle
  • AR 7.5 – Downwind - Glideegenskaper
  • AR 9.5 – Downwind - fart

Høyere Aspect Ratio vil normalt føre til mer ytelse i foilen, den vil gli lengre, og den vil trenge mindre fart for å starte å plane.

Et AR på 5 på foilen er den enkleste å bruke og anbefales om du skal starte å folie. Om du ikke bruker mye tid på vannet så vil en AR5 foil gi nok ytelse til aktiv foiling i mange år for de aller fleste.

Den mest allsidige og beste allround ytelsen er AR 6 som gir manøvrerbarhet for surfing og den er lett å pumpe med.

Når du bytter til en AR på rundt 7, øker du glidevnen til foilen og kan gli videre når du ikke påfører foilen kraft gjennom vingen eller seilet (free flying). På den annen side går det ekstra AR tallet ut over manøvrerbarheten.

AR 9 er reservert for ekspertene. Den gir utrolig glid hvis har tilstrekkelig hastighet. Det tilbyr god nok manøvrerbarhet under 1000 cm2.

F-One har et utvalg som dekker alle behov. Dette er modellene du kan velge :

Gravity (AR5) er foilen for deg som starter med wingfoiling. Supert løft og veldig stabil og perfekt for å komme i gang.

Phantom (AR6) gir bedre glid, fart og manøvrerbarhet. Denne fungerer til alt fra cruising, pumping, bølger osv. Et must have når du er kommet i gang ordentlig.

Phantom S (AR6.5) passer når du vil ha enda mer fart, akselerasjon, glid . Denne har en overfalte på under 1000cm2 og har et tynnere profil enn den vanlige Phantom og passer perfekt om du skal ut og surfe bølger. Begge Phantom er også supre til freestyle.

Seven Seas (AR7) gir enda mer glid og enda mer fart. Perfekt for å surfe dønninger og kjøre downwindere i mindre chop eller lite vind.

Eagle (AR9.5) lar deg fly langt og lenge. Og den er meget rask. Denne har enormt glidetall og er samtidig stabil og lett å kontrollere. Men du må være ganske god for å ha glede av denne foilen da den trenger godt med fart for å komme til sin rett.

Foil og svingradius

Dette er hvor fort du kan få folien til å snu. Med likt areal vil et høyere AR tall gi bredere/større svinger. For eksempel: En 1200 Seven Seas foil vil ha en større svingradius enn en 1280 Phantom foil.

Hvilken foil passer min vekt

Brukerens vekt bør passe nogenlude til valg av størrelse (arealet) på foilen. En bruker på 70 kg vil ikke oppleve den samme foilen på samme måte som en bruker på 90 kg. Det er det samme som en tung brettseiler trenger større seil enn en lett person for å plane i samme vindforhold. 

For en nybegynner kan en AR5 foil som Gravity være passende med denne inndelingen:

  • Under 70 kg. 1500/1600 cm2
  • 70-85 kg. 1800/2000 cm2
  • Over 85: 2200 cm2 

 Hvordan velge bakvinge

Bakvingen er en viktig del av foilen og påvirker hele setupen. Det må være balanse mellom frontvinge og bakvinge i tillegg til at de ulike bakvindene har ganske ulike egenskaper. Forandrer du bakvingen kan hele setupen føles helt anderledes ut. Både på godt og vondt.

På samme måte som når du skal velge frontvinge, er valg av bakvinge avhengig av ditt wingfoilnivå, vekt og hva du bruker den til. Generelt kan man si at bakvinger med stor overflate vil gi mer stabilitet. De mindre gir mindre drag og da mer fart, gli og raskere svinger. 

Nybegynnere vil benytte C275, R275 og IC6 300.

Intermediate C250 og de mer avanserte kjørerne vil ha glede av C200, C195 og DW210.

C – står for Carbon, R – RTM teknologi og DW Down Wind.

C275/R275 planer tidlig og glir godt selv i lite vind og er fin og stabil når du lærer å foile.

IC6 300 er utstyrt med store stabiliserende vingeender som gjør denne superstabil og kontrollerbar. Perfekt til å starte med.

C250 Surf og C250 Fence er allsidige bakvinger som gjør at du kan få mer fart og enkelt ta bølger. Fence modellen er utstyrt med små spiler på sidene som gjør den mer stabil og manøvrerbar.

DW2010 er laget for å kjøre downwind. Aspekt på 8.8 gir enorm glid og effektiv pumping mellom bølgene.

C200 Carving er laget for fart og carving i bølgene. Aspekt på 6.8 gir veldig gode glide- og fartsegenskaper.

C195 Surf har et noe lavere AR på 5.8 og en noe tykkere profil. Perfekt til mindre bølger og kortere bølgeperioder.

Her ser du hvilke bakvinger som fungerer med hvilke frontvinger :

Hvordan velge fuselage

Fuselagen påvirker også hvordan foilsetupen din fungerer. Lengre fuselage gir mer stabilitet mens en kortere gir en kjappere svingradius og mer manøvrerbarhet.

Bytter du frontvinge til en med høyrer AR vil du miste en del av manøvrerbarheten, og noe av denne kan man hente inn igjen ved å gå for en kortere fuselage. 

 

Hvordan velge riktig vinge

Riktig valg av selve vingen du skal bruke til wingfoiling er avhengig av hvor mye du veier, hvor flink du er og i hvilke forhold du skal holde på i.
Som tommelfinger regel vil din første vinge være all-round størrelsen. Veier du 60/70kg er 5 m2 et naturlig valg, veier du 75/85kg er 5,5 m2 fint og er du over 80 kg 6,0 m2.
For en person på 75 kg defineres vindspekteret for vingen slik :
  • 2.4m² — 25+ knts
  • 2.8m² — 25 > 42 knts
  • 3.5m² — 20 > 35 knts
  • 4.2m² — 15 > 30 knts
  • 5.0m² — 10 < 25 knts
  • 5.5m² — 10 < 20 knts
  • 6.0m² — 10 > 22 knts
  • 7.0m² — 8 > 20 knts
  • 8.0m² — 6 > 15 knts
Vinger har et stort vindspekter, så med kun to vinger kan man seile i en vindrange på 30 knop. Vingene som er større enn 6 kvm brukes i mindre vind eller av tyngre utøvere mens vingene under 5 kvm velges av erfarne vingfoilere til bruk i mye vind. Når du blir flinkere til å "pumpe" med vingen kan du bruke en mindre vinge enn når du er nybegynner i samme forhold.
Når det gjelder modell er F-One Strike vingen for å hoppe og kjøre fort, F-One Swing er mer tilgivende og passer bedre til cruising og seiling i bølger og F-One Strike CWC er lettvinds vingen for størrelser fra 6 til 8 kvm.
Eldre poster
Nyere poster
Avslutt (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Søk i butikken

Main menu

Handlekurv